OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sovint es diu que la càmera no fa el fotògraf i és ben cert. O, dit d’una altra manera, no aconseguirem bones fotos només invertint en un bon equipament fotogràfic. A mi m’agrada entendre i ser conscient de la feina prèvia que podem fer abans, fins i tot, d’engegar la càmera, i ho intento transmetre en els cursos de fotografia que faig. Imaginem-nos que tenim només la càmera d’un modest mòbil i hem d’intentar impressionar amb una imatge. Què podem fer per potenciar el resultat? Amb aquest planteig potser s’entén una mica millor on vull anar a parar, però la lliçó que n’hem de treure és que això ho hem de buscar sempre, independentment de l’equip fotogràfic que utilitzem. Anem a veure diferents punts a treballar amb la càmera encara apagada.

  • MANIPULACIÓ DE LA LLUM

Un altre tòpic, però cert, és la importància que té la llum en la fotografia. Aquesta és una gran aliada a l’hora d’aconseguir el repte que plantejo en aquest article. Una bona llum desbancarà qualsevol foto on no s’hagi cuidat aquest aspecte, i podem aconseguir grans resultats amb petits esforços.

Plantegem-nos si ens convé una llum dura o suau; sovint una bona llum suau destacarà enfront de la llum dura que és més freqüent quan no ens plantegem aquest tema i disparem a la primera de canvi. Aquesta llum suau és fàcil d’aconseguir amb senzills difusors o reflectors casolans. La llum dura emfàtica, però, ens pot ajudar a aconseguir un fort caràcter si potenciem el contrast. Per aprofundir més en aquest tema podeu mirar el meu article LLUM DURA / LLUM SUAU. Podeu afegir-hi la potencialitat d’una PROFUNDITAT DE CAMP LUMÍNICA adequada amb uns simples desplaçaments d’una font de llum.

Aprofiteu quan trobeu una IL·LUMINACIÓ SOLAR DESCRIPTIVA idònia o busqueu el moment amb LA IL·LUMINACIÓ EXACTE.

I no us perdeu el senzill l’ESQUEMA D’IL·LUMINACIÓ – VIDER AMB FONS NEGRE molt fàcil i amb resultats espectaculars!

  • COMPOSICIÓ I ENDREÇA

Feu un mínim treball de composició que, a base de pràctica, no us portarà massa temps. Jugueu a MODELAR LA PERSPECTIVA, busqueu o eviteu les COINCIDÈNCIES I OBSTRUCCIONS, i moveu-vos per comprimir, o no, la perspectiva tal i com explico a FOCALS I VISUALS. Aparteu de l’escena objectes molestos que sigui fàcil de moure per evitar feina feixuga posteriorment amb photoshop… O afegiu-n’hi d’interessants i poseu ordre per potenciar el contingut.

  • BUSCAR UN FONS ADEQUAT

I que el treball compositiu no us faci oblidar l’elecció d’un bon fons que no distregui i ressalti el subjecte principal!